2009-09-30

Gamla lådor och Myrten... jag har fått nostalgifeber!

September har nått sitt slut... nu stundar Oktober med sin höga klara luft, frostiga morgnar och kalla nätter. Kung höst har strött Björken full med guldmynt och Lönnen står fager med sprakande krona. I Stockholm möttes vi av kylan igår... på promenaden i stan fick jag höstrosiga kinder.

Det vackra landskapet inspirerar till förnyelse... Medan frostiga vindar leker tafatt med löven utanför fönstret plockar jag bort den lätta sommarkänslan hemma.
Nu vill jag ha det ombonat... och jag vill ha det ombonat med värme.
Mustiga träfärger som bryter mot det ljusa, en varm ullpläd över soffryggen...

Mörka kvällar ska fyllas med pyssel så i skåpen fylls det på med smått och gott. Köket har fått en kär gammal vän tillbaka... lådan från Oskarshamns Bryggeri som under en tid bjudit kunderna på lavendel i butiken har nu äntligen fått komma tillbaka hem. Från hög höjd får nu min kära gamla låda servera familjen med nymanglade bakdukar.I vårt vardagsrum har små förändringar skett... Ett besök på Zetas trädgårdsbutik fick mig att fullkomligt jubla av glädje här om dagen. Stora runda frodiga Myrten stod där i givakt och inte kunde jag motstå dem. De pryder nu den gamla skänken och sprider en sagolik stämning omkring sig. En investering inför vintern... det är lite grönska inne och i år föll jag pladask för dessa runda former.

Myrten är nostalgi för mig... Myrtenkronan prydde min mammas söta lilla huvud när hon gifte sig och myrtenkronor skrevs det om i sagoböckerna som det lästes ur om kvällarna. Myrten med sin örtiga doft och spröda små blad ger mig en skön barndomstripp...

Myrten
Myrtus communis
Myrtaceae

Denna gamla kulturväxt är inte härdig i Sverige, men runt Medelhavet växer den vilt. Där har den använts i långa tider vid olika ceremonier. Myrten förknippas med kärleken och äktenskapet. I Egypten var växten helgad åt Afrodite, kärleksgudinnan. I Rom var den helgad åt Venus. Det är en gammal tradition att binda brudkronor av myrten och att pryda med vid bröllop. Till Sverige kom seden med brudkronor på 1700-talet och blev vanlig på 1800-talet.

Växtbeskrivning:
Blommorna är vita med gula ståndare. Bladen är glänsande och sitter tätt. Stjälken är röd till ljusbrun. Bären är blåaktiga till färgen. Den kan bli ca 100 cm hög.

Odling:
Odlas i kruka inomhus, men krukan kan ställas ut på sommaren. Myrten vill ha ljus, men får inte stå direkt i solen.

Den vill stå lite svalt, får inte torka ut och behöver växtnäring då och då.
Man kan föröka den med sticklingar eller avläggare. Det går utmärkt att formklippa den.

Användning
Blommor: I potpurrier.

Blad: Används färska eller torkade som viltkrydda eller till kötträtter.

Bär: Ger en god likör.

Kvistar: Kan läggas på kolen när man grillar. Gott i grytor. Till bindning av kronor och kransar.


Källa: Odla.nu

I många vita hem byts nu saker ut och in tar vi det mörka för att bryta av... romantik och krusidull byts ut mot rufft och tufft... trenden har banat en ny väg och industristilen är nu den som leder tåget.

Balansen mellan ljust och mörkt är viktig för mig. Ett hem med basen i vitt och accentfärg i mörkt blir lättsamt, romantiskt och rustikt. Ett hem med många mörka möbler som bas och accent i vitt blir spännande, tyngre och exotiskt... Ett hem i enbart vita nyanser blir sakralt och mycket stämningsfullt då alla detaljer plötsligt får uppmärksamhet...

Visst är väl denna stilen med så många riktningar här för att stanna, det tror jag bestämt. Den är kreativ, miljövänlig och relativt snäll mot plånboken då mycket går att ordna utan dyra inköp. Att ge sig ut och loppis-fynda har blivit en stark trend, den har gått som löpeld genom hela Europa. Handarbete är uppe på tapeten som aldrig förr.... och visst är det något speciellt med denna nostalgifeber, kalla den vad man vill men den har minsann fångat många hjärtan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails