2009-10-15

Frasig päronpaj...

När kylan får kinderna att rodna är det gott med varm nybakad paj...

Det doftar i hela huset just nu av nygräddad paj och kardemumma. Det är torsdag men vad gör det, ibland måste man få kalasa även om det inte är helg... och visst finns det väl nästan alltid något att fira om man tänker efter. Idag firar jag att nya nätbutiken är igång... att arbetslusten kommit åter och att solen har strålat här i Stockholm hela dagen lång!

Päronpajen är en riktig läckerbit och så enkel att göra... du kan variera smaken och byta ut kardemumman mot saffran. Både kardemumma och saffran är en enastående kombination tillsammans med guldgula saftiga päron... Vill du göra det riktigt enkelt för dig använder du inlagda päronhalvor istället för färska. Det är en smaksak...

Servera med lättvispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker.

Tillagning

Pajdeg:
150 gram smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
6-8 päron (2 burkar päron)
1 ägg
1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 dl créme fraiche

Smakvariationer:
1 tsk kardemumma
1 påse (0,5 gram) saffran
rivet skal och saft av 1/2 citron

Gör så här:
1. Sätt ugenen på 225 grader.
2. Smällt smöret. Blanda med socker, mjöl och bakpulver. Arbeta ihop degen i en bunke eller matberedare.
3. Tryck ut degen i en lättsmord pajform.
4. Skala och skiva päronen och lägg ut i pajformen så att det täcker hela botten.
5. Vispa ihop de övriga ingredienserna till fyllningen och häll över päronen.
6. Grädda i 20-30 min.

Strö över lite farinsocker och servera med lättvispad grädde.Nu sjunger balkongens rosor på sista versen... vilken dag som helst är frosten här och de ljuva rosorna säger tack och adjö för detta år. De är svåra det små raringarna, att övervintra inomhus... och krukorna är för små för att klara rötterna över vinter. Stora krukor och frigolit- isolering är inte någon idé på min balkong då den är alldeles för liten. Har någon ett bra tips som inte innebär jätte krukor som är frostsäkra så är det så välkommet så...Det snöade i Stockholm igår... svårt att tro med tanke på att dessa sötnosar blomstrade så frodigt idag!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails