2010-01-26

Bondrokoko...

Nya quiltar har tagit mig med storm och nu andas mitt hem bondrokoko... ut for det rosiga spröda och in damp mjuk sammet i skimrande nyanser av grått och brunt. Jag är förälskad... de värmer lika gott som de är vackra. Tänk vad ett 160 x 160 cm stycke sammet kan göra med ett rum... tycker att det gav så mycket karaktär!


Lite Historia

1700-talet var resornas tid, hem till Sverige kom idéer och visioner med de stora resenärerna.

För Gustav III kändes urvalet bland Sveriges möbelhantverkare och stilar alldeles för snävt. Kungen hade visioner... Han blickade åt söder och utländska mästare kallades till kalla Sverige för att med fransk och italiensk smak krydda svenskt måleri, svensk skulptur, arkitektur och möbeltillverkning. Resultatet blev klassiskt, stramt och utomordentligt vackert.

Men en viss fantasi i utförandet, speciellt ute på landsbygden, kom i fotspåren av det klassiska hantverket. Bondrokokon föddes... och den lever i våra hjärtan än idag. Bondrokoko är inte nedvärderande utan en folklig, kärleksfull tolkning av det klassiskt hantverket.

Källa: Åmells möbler -
kvalitet och konsthantverk
med anor från 1700-taletFrån Olsson & Jensen kommer dessa lyxiga två... dyrgripar som är värda vartenda öre. Sugen på en egen... tryck här

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails