2010-02-05

Fritillaria Meleagris... nu pyntar jag vår!

I helgen ska vi ha kalas här hemma för Linnea som fyllde i veckan... ska pynta lite vår och bjuda på hembakat. Det blir mysigt... tycker om när huset är fullt med vänner och barn!

Köpte en stilig Kungsängslilja på vägen hem igår... en riktig skönhet med spröd gräsliknande stjälk och fantastisk klockformad blomma. Planterade den i en gammal kanna jag hittade i butiken Fattigstugan i somras. Gillar att den är brun, kantstött och krackelerad... som gjord för att behaga en vacker blomma!

Ännu ett litet rede har kommit fram... fotade några bilder mitt i alla röra. Mer får ni se när det är ordning i stugan igen.Kungsängslilja, Fritillaria meleagris är en art i familjen liljeväxter från centrala och södra Europa. Arten förekommer naturliserad i Sverige och är även en vanlig trädgårdsväxt.

Det är en flerårig ört med lök, som blir upp till 30 cm hög. Den har långsmala blad, en stor, hängande och klockformig blomma som till färgen är karminröd till purpurröd med rosa fläckar. Vissa exemplar har vita blommor. Stjälken har bara en blomma. Bladen är lansettlika, 5-8 mm breda och matt gröna.

Växtplatsen är företrädesvis fuktiga strandängar. Blomningen sker under våren i maj-juni.

I Sverige förekommer kungsängsliljan mest i östra Svealand men även sällsynt i andra landskap från Skåne upp till Dalarna. En populär folklig myt hävdade att liljorna på Kungsängen står där efter ett slag mellan svenskar och danskar. För varje fallen dansk skall en röd lilja ha växt upp, för varje svensk en vit. Slaget skall ha slutat med en stor svensk seger, vilket skulle förklara varför de vita blommorna var så sällsynta.

En annan folklig myt är att liljorna skulle bli vita under sitt fjärde blomningsår.
Kungsängsliljan är Upplands landskapsblomma.

Källa: Wikipedia


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails