2010-10-04

Smulpaj med sirapspäron och kolagrädde...

I går kavlade Linnea och jag upp skjortärmarna och satte igång med riktigt höstigt köks stök. Vi skrubbade med såpa och rensade skåp... tvättade allt linne och strök med lavendeldoftande vatten. Det blev en riktig oktober fest med skurhink och trasa och skummande såpa vatten över hela oss...

Efter denna bragd bakade vi en ljuvligt god paj och söndagsfikade till magarna stod i sju hörn på oss alla!

Receptet har ni nedan... kan ärligt säga att det är den godaste smulpaj jag ätit i hela mitt liv!






INGREDIENSER FYLLNING
3 burkar päronhalvor i sockerlag
0,5 dl ljus sirap
2 tsk kardemumma
2 tsk ingefära
2 tsk kanel

INGREDIENSER SMULDEG
4 dl vetemjöl
2 msk socker
200 gram smör

TOPPING
Lättvispad grädde
Kola sås, jag väljer Ohoj

Sätt ugnen på 225 grader

Låt päronen rinna av en stund innan du skivar dem.
Skiva päronhalvorna och lägg i en ugnsfast pajform, ca 25-30 cm i diameter. Strö över kardemumma, ingefära och kanel och ringla sen över sirap över alla päronbitar. Mängden sirap och kryddor kan du öka eller minska efter tycke och smak.

Nyp ihop rumsvarmt smör, vetemjöl och socker till en smulig deg och fördela jämnt över päronen.

Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 25-30 min.

Vispa grädde lagom fluffig, den ska vara lättvispad utan att rinna... ringla många cirklar Ohoj kolasås över grädden och rör sen försiktigt med en sked. Kolasåsen ska inte blandas ut helt utan den ska bara marmorera grädden.

Servera pajen ljummen och klicka en stor klick kolagrädde över...

Barnen och de extra gottesugna önskar självklart några extra ringlor kolasås över!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails