2011-01-06

Gudomliga Florentiner...

Torsdag den 6 december och 13 dag jul, snön vräker ner i Stockholm... Vi kurar i köket och planerar årets kommande projekt. Önskningarna är många som vanligt och listan blir lång... huvudsaken är dock inte framgången utan det viktigaste är att ha roligt på vägen.

Framdukat är fika med ljuvliga Florentiner och somrig jordgubbssaft... Vi har fuskat och inhandlat dessa godbitar på det lokala konditoriet. Men för den baksugna finns receptet här

FLORENTINER ca 30-40 st

Ingredienser:
1 Påse hackade Hasselnötter
2 Påsar hackad Mandel
125 g smör eller margarin
2 dl socker
1/2 dl vispgrädde
2 dl vetemjöl
100 g mörk blockchoklad

Förberedelse:
Rosta, mandlar och hasselnötter gyllenbruna i en stekpanna och låt svalna av på en tallrik.

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smör och socker långsamt under omrörning.
3. Tillsätt vispgrädden och rör tills sockret har lösts upp.
4. Tillsätt rostade mandlar, hasselnötter och mjöl och låt det koka försiktigt under omrörning till en jämn massa.
5. Klicka med en matsked ut massan på pakplåtspappersklädd plåt alternativt i små muffinsformar. För äkta kondis känsla använd aluminiumformar!
6. Grädda på mittersta falsen i ugnen i 8-10 min.
7. När kakorna är gräddade lägger du dem i frysen (i formarna) i ca 30 minuter.
Ta sedan ut dem ur frysen och låt dem vila i ca 5 minuter, tills pappersformarna har blivit rumstempererade.
8. Ta försiktigt av pappersformarna.
9. Grovhacka chokladen och smält den i vattenbad på svag värme och häll den i en skål.
10. Sätt de avsvalnade kakorna på en gaffel, doppa dem i chokladen, stryk försiktigt av överflödig choklad och placera dem på ett bakplåtspapper tills de har stelnat.






LinkWithin

Related Posts with Thumbnails