2012-03-15

Före och efter bilder från hallen...

Tiden springer mig förbi kära vänner... hinner inte med mycket mer än att passa på vårt lilla yrväder till pojke i veckorna... han är en livlig prick och han är en riktig upptäckare och ja... han tar all tid jag har. Nu sover han middag och jag har lyckats få till några bilder från vår renoverade hall och nya hall matta...

Hallen har blivit klädd i antikvit pärlspont och undergolven i gran har tagits fram och renoverats... det har snickrats nya dörrfoder, golvlister och fönsterfoder och detta har sen målats i linnegrå färg. Trappan och räcket har också slipats och oljats så nu är allt mjukt som sammet. Eftersom vi har byggt om hela husets planlösning och öppnat upp tre rum på bottenvåningen som blev vardagsrum istället för sovrum, har nu hallen fått en ny pardörr in mot vardagsrummet...

Vi har även platsbyggt en garderob från golv till tak med två stänger för två rader jackor på höjden... det behövs förvaring och eftersom vi norpade en bit av farstun och gjorde toalett av så fick det bli en kompromiss med förvaringsyta här inne istället.

Mattan är ny och jag älskar den... tok älskar den i ärlighetens namn! Färgen är grågrön, creme och guldbeige och mönstret är sirligt rosigt och så fint! TUSEN TING heter butiken som säljer dessa bedårande romantiska silkesmattor... De säljer via Tradera om man inte har möjlighet att besöka dom.

Vill du se hur det såg ut INNAN renoveringen hittar du bilden längst ner i det här inlägget....


HALLEN EFTER RENOVERINGEN!
Hallen på nedervåningen är en central punkt i huset som bindersamman trapphuset till övervåningen och trappen ner till källaren, köket och vardagsrummet. Tidigare låg här en plastmatta men vi har tagit fram grangolven under och renoverat dom. Dörren leder till källartrappan som är lika bred som trappan till övervåningen och har samma twist. Den trappan har dock många lager mörk fernissa som blir slitigt värre att få bort...
Husets centrala punkt... entren, hallen, trapphuset, övre hallen och köket har klätts in med pärlspont som målats antikvitt... golvsocklar, dörrfoder och fönsterfoder har målats i linnegrå kulör... samma som vi har i köket för att binda samman rummen. Väggarna har ännu inte fått så mycket sällskap utan här råder ett avskalat lugn... endast en grupp småtavlor i sköna kulörer sitter uppsatt just nu... resten kommer väl med tiden.
Trappräcket i ek i klassisk 30-40 tals stil har slipats rent från många lager lack och har oljats... vilket jobb!
Den nya planlösningen med stort vardagsrum på bottenplan gav möjligheten till en pampig pardörr mellan hallen och stora rummet... Dörren är en 1800 talare och inköpt på Nacka byggnadsvård i Överjärva. Dörren har skrapats ren från flagande färg men har fått behålla resterna. In mot hallen har dörren rester av grön umbra... och mot vardagsrummet finns rester av engelskt röd kvar.
Eftersom hallen är en central knyt-punkt som inte ger så mycket utrymme för möblemang mellan alla dörr öppningar så har en stor romantisk matta fått flytta in. Ett litet hörnskåp och en stol är just nu enda sällskapet här inne. Mattan som jag är så vansinnigt förtjust i mjukar upp och ger detta, rätt sparsmakade rum, värme och karaktär. Mattan är tillverkad av ekologiskt konstsilke, utvunnet av träfiber... den är tätt knuten, skimrande som äkta silkes mattor i sina färger och sidenlen i materialet... Då den är gjord av naturfiber blir den aldrig statiskt laddad och drar inte till sig damm, katthår och dylikt. Ett super duper alternativ till den som är sugen på en romantisk lyxig matta i rosiga mönster, men som inte har råd att köpa en äkta. Denna gick för 990 kr och jag kan knappt tro det för kvaliteten är underbar!
Här skymtar den platsbyggda garderoben till höger på bilden och rakt fram ser ni köket och matplatsen... Trösklarna har kommit på plats men väntar fortfarande på färg.... tanken är att även dessa ska bli linnegrå så småningom.
Suddig vy från kökets matplats med Empirkronan på toppen.... hallen och köket har en öppen ingång emellan sig.
Hall lampan i klassisk mormorsstil hänger i det framtagna undertaket som skrubbats rent från åtskilliga lager av spik, masonit och papp och målats vitt... Än så länge verkar taken hålla sig täta och läcker inte sågspåns isoleringen mellan våningarna som vi befarade, det verkar fungera bra med bara undertaken... skulle det läcka får vi foga springorna. Lampans svagt bärnstens färgade glödlampor "twist amber" ger ett varmt guldskimrande glödljus.


FÖRE RENOVERINGEN..... 
Bilden kommer från mäklaren och så här det ut när vi flyttade in i augusti 2011

Här på vidvinkel bilden ser ni även farstun och ytterdörren som då var mörkgrön... idag sitter det en vit dörr där. Vi har renoverat farstun också och byggt en liten toalett där inne, i utrymmet till vänster på bilden...som inte syns :) men jag hann inte med att fota detta nu senast så jag får återkomma till det vid annat tillfälle.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails