2012-06-12

Rosenmönstrat...

Vardagsrummet har visats här på bloggen några gånger vid det här laget... men frågor om tapeten återkommer så ofta så det känns som att en upprepning ändå kan sitta på sin plats. För att kompensera alla som inte fått svar på mail och här bland kommentarerna om dessa rosiga väggar följer lite info i dagens inlägg... jag ber om ursäkt för att jag inte svarar på frågor alla gånger, finner inte tiden men gör mitt bästa det lovar jag! Ber om ursäkt också för er som tycker det det tjatats nog om dessa rosor... ni får ha lite överseende :)

Vårt vardagsrum har fått en tapet med rosenmönster från LIM OCH HANDTRYCK... Den kommer från kollektionen "Kulturhistorisk bok" som innehåller 112 vackra tapeter och bårder. Mönstren härrör från sent 1700-tal till 1950-tal. Flertalet mönster är tryckta med originalvalsar andra är rekonstruktioner. Kvaliteten på dessa tapeter är helt underbar... och enligt mig helt oslagbar. Vi har valt att tapetsera nästan alla rum i huset med tapeter från denna "Kulturhistoriska" kollektion... flera rum står på vänt, men tapeterna är redan valda!

Vi köpte tapeterna genom TAPETORAMA som har bra priser och toppen service!

Lim och Handtrycks tapeter kräver lite vana och skicklighet när de ska sättas. Till tryckningen används en maskin från sent 1800-tal, kallad "Rosenmaskinen", och en egentillverkad linoljeförstärkt limfärg som nyanseras med mineraliska pigment som exempelvis umbror och ockror. Färgerna är fria från synteter.  
I och med att tapeterna trycks med orginalvalsar måste de kant beskäras innan uppsättningen. En sylvass kniv och tungan rätt i mun är att rekommendera!

Ett gott råd jag fått från erfarna målare som jobbat med dessa tapeter är att låta tapeten vila ett par veckor från leverans till uppsättning så att färgerna hinner "sätta" sig... mörka färger kan annars skadas vi uppsättningen om man är för hårdhänt med avtorkningen av limmet. När tapeten fått en tid på sig i vila tål den tuffare behandling och färgerna sitter. Tapeterna är avtorkningsbara!

 Vill också innan jag avslutar dagens rader tacka en god vän för den helt underbara rosmönstrade tygasken som kom med posten här om dagen! Den ligger nu på toppen... som kronan på verket, på gamla skänken och sprider värme och glädje! Är överlycklig för den goa du!!! Åskan dånar här nu och regnet det öser ner, precis som det gjort alla andra dagar senaste veckorna... men vad gör det när man har ett helt rum fullt med rosor och hjärta fullt av solskensvänner!

Skänken fyndades på Blocket för många år sedan, det är en gammal diskbänk med zinkbalja under topplocket. I denna förvaras lillemans leksaker... vardagsrummet är lekrum för det mesta så det är mest här på bloggen det ser så snyggt och städat ut!!!
Den översta asken fick jag i present av en god vän... som alltid lyckas muntra upp mig, hon sprider solsken över de allra gråaste dagar!
Kristallkronan Edward från Lyktan... stor och härligt glittrig!
Mustasch skåpet :)... här förvaras travar med inredningsböcker och sparade magasin. Skåpet blev vårt av misstag, det blev en felbeställning i butiken och kunden skulle inte ha denna färg så då fick det flytta hem till oss istället! Tur i oturen... för jag älskar skåpet! Tegelväggen bakom är husets framtagna murstock... vi är inte klara med den än, den ska rensas på murbruk och fogas om och slutligen vaxas... och i framtiden är det tänkt att en kakelugn eller kamin ska stå här.
Väldigt gammal tallrikshylla från antikladan i Vadstena... Nedan ett tapetprov för den som vill spara! För större bild högerklickar du och öppnar på ny flik.

Bild från Lim och Handtryck


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails