2012-08-13

1700-tals gardiner med historia...

Har just monterat Linneas rutiga 1700-tals gardiner och känner mig så glad för att jag äntligen fått klart detta projekt! Rummet fick en ombonad varm känsla och färgen får rummet att skimra så mjukt och varmt.... De stora fönstren som gapat så sorgsna och tomma här tidigare ser glada och nöjda ut med sitt nya sällskap. Vill du läsa arbetsbeskrivning kan du kolla HÄR, där beskriver jag kortfattat hur jag sytt...

Funderade länge på vad jag skulle ha för tyg till dessa gardiner... var inne på randig linneväv först men ekonomin denna sommar har varit något stram så jag fick tänka om. Gjorde ett djupdyk i linneskåpet och fann till min stora lycka Linneas gamla baby textiler hon hade i sitt rum när hon var en "pytte" tös. Ännu roligare är att hon fortfarande har ett fint bäddset kvar i samma textil med korsstygnsbroderade hjärtan.... hennes gamla babyprylar fick åter se ljuset och fungerar nu som piffiga textiler i tonårsrummet, tänka sig... det är bland annat det jag älskar med denna stil, att den aldrig går ur tiden! Kärleken till återbruket är stark, det är verkligen guld värt att kunna ta till vara på det man har. Både gardinlängder och bäddset köptes alltså på IKEA för 13 år sedan och ser fortfarande som nya ut... riktig topp kvalitet! Vet inte om det fortfarande är så fin kvalitet på deras bäddtextilier?

Den vackra kontorsstolen i trä som ni sett här vid skrivbordet tidigare gav upp här om dagen och är nu på väg till tippen. Så länge åkte en matsalsstol in som nödlösning, men den fann sig bra där... Linnea vill dock ha "den gamle snurren" tillbaka och sörjer djupt så nu letar vi efter en liknande gammal kontorsstol i trä... har du en du vill sälja - hör av dig!

Den stora sammetskudden med petit point broderier inhandlades i våras på en lokal loppis i närheten. Den går fint ihop med 1700-tals stilen och den mörkt mossgröna sammeten känns så där kungligt lyxig! Rosor, rutor och ränder, sköna nötta färger i varm skala... och så lite IKEA vintage till det... voila, ett riktigt Linnea rum! 

Bara "snurren", en ny spegel och ett par tavlor till som fattas sen är vi nog i land. Ja, en matta också kanske... Dock väntar en ny accentfärg in hit, men det tar vi sen... nu njuter vi av att gardinerna är klara!

Det blir mycket gardin-inlägg nu på bloggen och snart kommer ytterligare ett :) för jag har just sytt klart en till gästrummet. Får hålla tummen för att ni orkar med mig...
Rummet fick ett så mjukt och skimrande varmt ljus med de ljusröda rullgardinerna bakom linnet... känslan blev ombonad och gammaldags. Skönt att kunna stänga ute morgonsolen som annars bränner het i detta lilla rum.
Små vävda söta rutor i creme och ljusrött, kvaliten är slående... kraftig bomull med fras, inköpt på IKEA för 13 år sedan! Här ligger det uppnålat och väntar på att få en kanal för trälisten sydd....
I nedarkanten sys ytterligare en kanal för en rundstav som ger gardinen ett finare fall samt underlättar upp och ned rullningen....
Vackra vävda bomullsband i creme och rött, inköpta på Jerners rum i Mariefred.
Banden sys fast både upptill och en bit ner på gardinen för att de ska sitta snyggt mot tyget när man sen knyter bandet runt tygrullen...
Två gardiner syddes istället för en stor... då kan man höja och sänka som man vill och behöver inte fälla ner båda samtidigt. Det är två fönster som sitter tätt så det ser fint ut att det är avdelat på mitten.
Linneas möbler består mestadels av loppisfynd som målats och patinerats, stolen är en tillfällig ersättare... en gammal kontorsstol står på önskelistan.
Funderar på att fodra både längder och 1700-tals gardinerna till vintern, tycker det är så vackert....
Liten korgstol, även den ett IKEA fynd från förr... 
Sammetskudden med petit point broderier hittade jag på en lokal loppis.... det är total lycka varje gång man råkar komma över en av dessa gamla kuddar! Älskar dom... synd att det råder sån brist!
Härliga färger i gammelrosa, honung, grönt och creme...
Den svarta järnsängen kommer från... IKEA, har funnits många godbitar där genom åren!
Så till sist, bäddsetet som Linnea hade redan som baby... även det från IKEA :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails