2012-09-25

En liten toalett... i engelsk cottage stil!

Så var det då äntligen dags att visa upp ett nytt skrymsle på bloggen, välkommen till vår nybyggda mini toalett i engelsk romantisk cottage stil! Dessa två väl nyttjade kvm bjuder den nödiga en stunds lugn och ro... och avkoppling.. i engelsk rosenskimrande miljö. Här njuter vi gärna en lång stund... HÄCKar här i vår lilla COTTAGE toa både ofta och länge... 

Hahaha, hahaha, nej fy vad det är trist att skratta åt sina egna försök till skämt, men ibland går det ju bara inte att låta bli! Att skriva vackra fraser om en två kvm stor toalett får det liksom att bubbla... ni får ursäkta mig! Jag är usel på skämt, ni vet en sån där tröööög människa som fattar poängen först efter en timme... och när jag själv ska skoja till det blir det mest bara... töntigt! Men bjuder på det idag... ;-)

Nå väl, här är alltså det som blev en toalett... en del av farstun som tidigare var vägg för hatthyllan. Men eftersom vi rev den befintliga toaletten på nedre planet i det som nu är vårt vardagsrum blev vi tvungna till att hitta en ny plats för detta nödvändiga kyffe. Farstun blev perfekt för ändamålet... helt otroligt vad man kan få plats med på så liten yta! Jag har tyvärr ingen före och efterbild att visa, men ni kan se farstun HÄR! Lilla toaletten ligger till vänster om ytterdörren från stora hallen sett.... vill ni se hallen innan renovering kan ni titta in HÄR!

För att spara pengar använde vi porslinet som fanns tidigare, helt ok porslin... det är nytt och fräscht så det duger gott några år till! Vi köpte en ny blandare på Nacka Byggnadsvård i borstad mässing för att piffa upp det lilla handfatet... 

Trägolvet fick vara kvar och är behandlat med flera lager vax för att stå emot vattenstänk. Vi byggde upp en hög pärlspontspanel som målades antikvit och över den tapetserade vi med tapeten Mölletorp kvist från Lim & Handtryck. Taket rensades från masonit och planken under renoverades och målades vita... 

Eftersom vi byggde bort förvaringsutrymmet i farstun och gjorde toalett där byggde vi samtidigt en platsbyggd stor garderob i stora hallen för alla jackor och skor... sen har vi ju krokar och skohylla mitt emot lilltoan i farstun så det går ingen nöd på oss...

I helgen sydde jag ett handfats-draperi av rostyget vi även har som gardin i köket, Charlotte från Svanefors... inköpt på Lågprisvaruhuset i Mariefred. Blev så ombonat och engelskt, har drömt om rosor under handfatet så länge och äntligen fick jag till det!

För den som är sugen på ett liknande finns beskrivning längre ner under bilderna... det är väldigt enkelt att sy det!

I ena delen av farstun ligger nu denna mycket lilla toalett... men den fyller sin funktion och det är ju huvudsaken!
Charlotte från Svanefors heter tyget, 100 % bomull och mycket prisvärt...
Så äntligen fick jag till mitt handfats draperi till vårt mycket lilla handfat...
Engelskt rött och vinrött är färgen som löper i detaljer genom hela huset... en röd tråd!
Smockrynkor är bland det finaste jag vet på gardiner och draperier.... känns klassiskt och engelskt.
Randiga handdukar från ICA och rosor från Lågprisvaruhuset i Mariefred, att hitta billiga alternativ är kul en utmaning...
Spegel med silverglans och pärlbård från House Doctor... går fint med den kvistgrå tapeten Mölletorp från Lim & Handtryck.
Taket rensades från masonitskivor och spik, under fanns ett vackert undertak som målades vitt...
Glaslampa med vackra mönster inköpt på Jerners rum i Mariefred....
Trägolv på toaletten fungerar utmärkt så länge man inte har dusch och bad, golvet är dock vaxat flrtalet gånger för ordentligt skydd mot handfatsdräll....
Det mycket lilla handfatet piffades upp med ny blandare i borstad mässing från Nacka Byggnadsvård.
Kardborrefästningen på draperiet är toppen, man drar lätt av och på för tvätt och det sitter som berget!

SY ETT DRAPERI TILL HANDFATET!

Detta behöver du:

- Tyg och matchande tråd
- 2-4 cm bred resår
- 2-4 cm bred självhäftande kardborre-band, med en självhäftande klistersida för handfatet och en vanlig sida för att sy fast på tyget. Finns att köpa lite överallt!

Gör så här:

1. Mät handfatet sida till sida in mot väggen och höjden från handfatet till golvet. 

Jag ville inte ha draperiet kant i kant utan fäste det en bit ner för att det inte ska bli blött och solkigt i kanten.

2. Ta till extra bredd på tyget för rynkor.

Du beräknar enkelt åtgången tyg genom att först klippa resåren exakt i bredd med handfatet och sen mäta den i helt utdraget tillstånd. Tyget ska ju sys fast i resåren när den är utdragen sen och får inte vara bredare än resåren.

Jag hade en 76 cm bred resår och fick plats med 150 cm brett tyg i utdraget tillstånd...

3. Fålla alla ofållade sidor på tyget

4. Sy fast resåren på baksidan av tyget, en bit ner från tygets övre kant... sträck resåren när du syr och sy längs resårens kanter så det blir två sömmar.

Jag sydde draperiet av Charlotte gardinen och lät veckbandet sitta kvar upptill, det stör inte... tvärtom, det ger lite stadga! Sydde på resåren direkt på veckbandet.

5. Sy fast den vanliga delen av kardborre-bandet ovanpå resåren på baksidan av tyget, sy enklast i lodräta sömmar längs bandet med 2-3 cm mellanrum... se bilden!

6. Fäst den självhäftande delen av kardborre-bandet på ett väl rengjort handfat

7. Fäst tyget på handfatet... KLART!

Nu är det lätt som en plätt att dra på och av hur mycket man vill för tvätt och städ... blir kardborre-bandet på handfatet solkig efter hand byter man enkelt ut den självhäftande delen. Priset ligger omkring 10 kr metern.

Kostnaden för lilla rosen-draperiet hamnade runt 100 kr och tog ca 2 tim att mäta upp, klipp till, sy och fästa. Lycka till!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails